ZONH omarmt het brede gedachtengoed van positieve gezondheid, waarbij de focus ligt op gezondheid en niet op ziekte. Kijken naar wat iemand nog wel kan en hoe iemand een zo goed mogelijk leven kan leiden. Wij geloven dat mensen zoveel mogelijk eigen regie dienen te voeren binnen fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven. Dit biedt niet alleen kansen voor patiënten, cliënten en inwoners, maar ook voor de samenwerking en samenhang tussen professionals in zorg, welzijn en wonen.
Naast kernteamlid van Noordkop Gezond voor Elkaar zet ZONH zich in voor projecten die bijdragen aan de principes van Positieve gezondheid zoals: het opzetten van een netwerk van GLI coaches, het coördineren van achterstandsfonds Noord-Holland en het organiseren van een leefstijlweek in samenwerking met apotheker en leefstijlcoach.
Netwerk van GLI Coaches
GLI (gecombineerde leefstijlinterventie) coaches helpen mensen bij het bevorderen, krijgen en behouden van een gezonde leefstijl. Het nastreven van een gezonde leefstijl draagt in meer – of mindere mate bij aan alle thema’s in het spinnenweb van Positieve Gezondheid. ZONH ondersteunt de GLI coaches in de regio Zaanstreek-Waterland bij het vormen van een netwerk voor hun beroepsgroep. Het doel van het realiseren van een netwerk is dat georganiseerde GLI coaches een aanspreekbare partij kunnen vormen binnen het zorglandschap. Daarmee ontstaat meer bekendheid bij potentiële verwijzers en deelnemers.
Achterstandsfonds Noord-Holland
ZONH is coördinator van het Achterstandsfonds Noord-Holland (ASF NH). Het doel van het ASF NH is het ondersteunen van huisartsenpraktijken in achterstandswijken om de kwaliteit van zorg en het werkplezier van de medewerkers van de praktijk te bevorderen. Dit doen zij door het (gedeeltelijk) financieren van projecten gericht op het voorkomen en verhelpen van knelpunten die door de huisartsenpraktijken worden ervaren. Door onder andere cultuursensitief te werken in achterstandswijken wordt meedoen in de samenleving gestimuleerd en de kwaliteit van leven bevorderd. Een ander voorbeeld hiervan is het gebruik kunnen maken van de tolkentelefoon, waardoor de huisarts in staat wordt gesteld om te kunnen communiceren met cliënten met een taalachterstand.
Apotheker en Leefstijlcoach organiseren Leefstijlweek
Apothekers en diëtisten in de Kop van Noord-Holland zetten zich in voor preventie door leefstijladvisering. Hiermee wordt de kennis van het volgen van een gezonde leefstijl voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar gemaakt. Vier apotheken in de Kop van Noord-Holland hebben samen met diëtisten – de coaches voor een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) – drie keer een leefstijlweek in de regio georganiseerd. ZONH heeft projectbegeleiding geleverd om de samenwerking tussen apothekers en leefstijlcoaches te begeleiden en de activiteiten vorm te geven. Inwoners van de Kop van Noord-Holland konden zich aanmelden voor een vrijblijvende leefstijlcheck. De apotheker en leefstijlcoach kijken naar de leefstijl van de deelnemers en adviseren over de mogelijkheden om dit (nog meer) te verbeteren. De leefstijlcheck is nuttig voor iedereen, ook mensen die nog geen geneesmiddelen gebruiken en dit graag zo willen houden!