Positieve Gezondheid binnen Samen

Positieve Gezondheid binnen Samen

In de strategie van Samen is het concept ‘Positieve Gezondheid’ het uitgangspunt voor de toekomst. Het gedachtegoed Positieve Gezondheid vormt de basis van alles wat we doen. Vanuit dit gedachtegoed stimuleren we eigen regie, zelfredzaamheid, dragen we bij aan een betekenisvol leven en zetten we in op preventie. Met mede als doel om mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen laten wonen en een formele zorgvraag te voorkomen. Vanuit Zorg Thuis leveren wij de professionele zorg om thuis te kunnen blijven wonen. Als thuis wonen even niet meer gaat, zetten we interventiezorg in met als doel het thuis wonen weer mogelijk te maken. Als complexe zorg in een veilige omgeving nodig is, dan bieden wij beschermd wonen.

Cultuuromslag
Werken volgens Positieve Gezondheid is een cultuuromslag, vraagt een gedragsverandering van iedereen binnen Samen. Daarom wordt iedere medewerker getraind in het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. Hiervoor hebben we binnen Samen een leertraject voor ontwikkeld, zodat we het gedachtegoed kunnen borgen in de praktijk. Ook doen we al veel dingen die passen bij Positieve Gezondheid zonder dat we ons hiervan bewust zijn. Hier liggen veel kansen om het concept echt onderdeel te maken van onze zorg, behandeling en activiteiten voor onze cliënten, bewoners en ook medewerkers. Positieve Gezondheid komt dan ook terug in beleid en werkprocessen. In communicatie steken we zoveel mogelijk in op storytelling waarin we voorbeelden uit de praktijk delen. Voorbeelden hiervan zijn te vinden op onze website.

Medewerkers en Positieve Gezondheid
Positieve Gezondheid zetten we binnen Samen niet alleen ingezet in de relatie tussen professionals en hun cliënten, maar ook als waardevolle benadering in de relatie tussen werkgever en medewerkers. Goede prestaties vragen om competente en gezonde medewerkers met grip op hun leven. Dit vraagt om Positief Gezond werkgeverschap. 

Het verankeren van Positieve Gezondheid binnen Positief Gezond Werkgeverschap leidt naar verwachting tot:

  • meer gezondheid bij werknemers;
  • meer eigen regie;
  • meer betrokkenheid en werkplezier en uiteindelijk ook tot behoud van personeel;
  • meer productiviteit en
  • minder verzuim.